Home
Bestemmingen
Who is Madelon
Techniek
Who is Jan
English

Time Lapse

Normaal gesproken wordt een film opgenomen met 25 beeldjes per seconde. Voor Slow Motion draai je er meer en voor Time Lapse veel minder. Veel minder, want als je bijvoorbeeld 12 beeldjes per seconde zou draaien spreek je eerder van een versnelde actie.

Bij Time Lapse moet je al gauw denken aan een beeldje per seconde, of met een grotere tijd tussen het belichten van twee beeldjes. Het idee is iets op film te krijgen dat met geen mensenoog te zien is.

Wij filmen met een Bolex 16 mm camera. Een mechanisch werkpaardje, uitstekend voor allerlei soorten filmwerk.

De camera is nu uitgerust met een externe motor die wordt aangestuurd door een kastje met electronica, de Intervalometer. Hierop is onder andere in te stellen hoeveel secondes er moeten liggen tussen de belichting van elk volgend beeldje.

We beginnen te draaien als het nog donker is en houden pas op als het laatste licht uit de avondhemel is verdwenen. Afhankelijk van waar we ons op de aarde bevinden draait de camera 11 tot 13 uur. Omdat we die verschillende tijden toch op maximaal 25 meter film willen krijgen kan het nodig zijn om de intervaltijd per stad te veranderen. In de praktijk is die tijd rond de 13 secondes. De tijd gaat dan 325 keer sneller en de dag is in 2:15 minuten voorbij.

Meer techniek...

Onze eerste draaidag is in Rotterdam

JW