Home
Up

De hoeveelheid apparatuur waarmee we de opname's maken was erg compact. Toen we in Wellington aankwamen vroeg Cilla Crump waar onze apparatuur was. 'Hier' zeiden we. Bijna alles in twee tassen met de meest noodzakelijke spullen. In de ene tas een camera met drie lenzen, een kleine accu, de Time Lapse control unit en wat gereedschap. In de andere tas al ons filmmateriaal. Die films hadden we al vanaf het begin van de reis bij ons. Met al die veiligheidscontroles en telkens weer een dosis X-ray wilden we dit nooit door die apparaten laten gaan. Op ons verzoek kregen we van Kodak Nederland een brief waarin ze die zorg nog eens steunden. Maar gelukkig hebben we nooit problemen met dit verzoek gehad. Men inspecteerde de tas en dat is alles. Behalve op Schiphol, waar ik na lang soebatten een compromis wist te bereiken en hen vier rolletjes liet uitkiezen die door de X-ray mochten. Omdat we genoeg rolletjes bij ons hadden hoefde ik die niet aan te spreken. 

De rest van onze spullen ging in de koffers tussen de kleding. Een stevig fotostatief en een tas met accessoires zoals regenhoes, matteboxje, spanbanden en wat gereedschap. In die tas zat ook een opvouwbare jerrycan die we telkens met water vulden en fungeerde als een gewicht om het statief rotsvast te plaatsen. Op de foto, genomen in Wellington hadden we wegens de zeer harde wind voor de zekerheid extra zandzakken ingehuurd.

Die accessoire-tas ging ook in mijn koffer. Madelon namt de tweede accu en een Magic Arm (een bevestigingsbeugel voor accessoires).

Het belichte materiaal werd regelmatig naar Nederland gestuurd. Na New York, dat door Paul Vos werd meegenomen, werd de volgende partij vanuit Los Angeles verstuurd. En in Sydney ging er weer een pakketje.

We hebben nooit technische problemen. Alles werkte perfect. Mocht er zich iets voordoen dan was er meestal een adres bekend waar een andere camera was in te huren, maar in de praktijk zou elke tegenslag meteen het reisschema be´nvloeden. we hadden geen echte marges  We kept our fingers crossed.

Terug.